Diş Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır? 2023

Diş dolgusu nedir ve nasıl yapılır? Bu konuda siz değerli okurlarımız için dişe yapılan dolguyla ilgili bilgiler vermek istiyoruz.

Diş sağlığı, bir insanın önemsemesi gerektiği bir durum olarak yer alıyor. Eğer dişlerde tahribat meydana gelirse bu durum yalnızca dişi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda vücudun bazı kısımlarını da etkiler. Örneğin kafa dişi ağrıdığı takdirde bu ağrı başa da vurur ve bu durum, kişinin ciddi anlamda sağlık sorunu yaşamasına neden olabilir. Dişlerde bir sorun meydana geldiğinde bu farklı tedavi yöntemleriyle çözülebilir. Bu yollardan birisi de dolgu olarak bizlerin karşısına çıkıyor.

Diş Dolgusu Nedir?

Dolgu işlemi, dişte oluşan boşluğun doldurulması için uygulanan bir yöntem. Bu yöntem ile beraber diş tekrardan eski gücüne kavuşuyor ve sağlıklı bir şekilde görünüyor. Dişte boşluk oluşmasının pek çok nedeni bulunabilir. Bu nedenler arasında çürük diş ve diş kırılması açıklanabilir. Kısacası dişe uygulanan dolgu işlemi, dişteki boşluğu doldurmayı amaçlıyor.

Diş Dolgusu Ne İçin Yapılır?

Dişe uygulanan dolgu işlemi, boşluğu doldurmak için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi. Bu yöntem, farklı nedenlerle uygulanabiliyor. Bunlardan birisi çürük diş bulunması. Eğer hastada çürük diş yer alıyor ise çürük sebebiyle dişin zamanla aşınması ve dişte boşluk oluşması mümkün olabiliyor. Bir diğer neden diş kırılması olarak açıklanabilir. Sert bir yere çarpmak, dişin kırılmasında etkili olabiliyor. Bu sebeple de diş dolgusu tedavisi uygulanabiliyor. Özetle eğer diş üzerinde boşluk var ise bu alan dolgu ile kapatılıyor.

Diş Dolgusu Yapım Aşamaları

Dolgu işlemi için öncelikli olarak hastanın ön hazırlık aşamasından geçmesi gerekir. Bu sırada hastanın dolgu yapılacak olan dişi temizlenir ve eğer var ise önceki dolgunun izleri kaldırılır. Diş, tam olarak temizlendikten sonra sonraki aşamaya geçiş sağlanır. Bir diğer aşamada ağız yapısına ve dişin bulunduğu konuma göre gerekli materyaller hazır hale getirilir. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra artık hasta, dolgu için hazır hale gelmiş demektir.

Diş Dolgusu

Dolguya geçmeden önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi, hastanın ağzında dolgu yapılacak kısmının uyuşturulması ile gerçekleştirilir. Bu işlem ile beraber hasta, ağrı veya acı hissetmeden işlem süresince rahatlıkla bekleyebilir. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra genel bir inceleme yapılır ve ardından hasta, yeni dişlerine kavuşmuş olur. İşlem genel olarak bu şekilde yapılıyor.

Diş Dolgusu Yapanların Aklında Kalan Sorular

Diş dolgusu yaptırmak isteyen pek çok hasta bu işlem ile beraber bazı sorular sormak isteyebilir. Hastaların sorabileceği bazı soruları cevaplamak isteriz. Bu sorulardan birisi, dolgu sonrasında yapılması gerekenler olmakta. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra anestezi işlemi geçene kadar besin tüketimi tavsiye edilmiyor. Bu etki 5 saate kadar sürebilir ve ardından besin tüketimi yapılabilir.

Merak edilen sorulardan birisi de diş hassasiyeti ve ağrı durumu oluyor. Diş ağrısı, anestezinin etkisi geçtikten sonra kendini bir süre belli edebilir. Genellikle aynı gün içerisinde veya bir sonraki gün ağrının geçmesi gerekir. Geçmediği takdirde hekime başvurulması gerekiyor. Diş hassasiyeti ise yani sıcak ve soğuğa karşı dişin verdiği tepki birkaç ay sürebilir. Bu konuda hazırlıklı olunması gerekiyor.

Dolgu hakkında insanlar dolgunun düşüp düşmeyeceğini de araştırabiliyor. Bu soruya evet cevabını verebiliriz. Eğer dolgunun olduğu diş zorlanırsa yani bu diş üzerinde baskı uygulanırsa dolgunun düşme ihtimali mevcut. Diş sıkma veya diş ile sert bir şeyi çiğneme gibi eylemler dolguyu etkileyebilir. Bu durumda uzmana danışmak gerekiyor.

Diş tedavilerinde daha fazla bilgi için diğer makalelerimizi okuyabilir Clinic Care Center uzman ekimizden buradan yardım alabilirsiniz.

5/5 - (2 votes)