Diş İmplantı 2024

Diş tedavisi yöntemlerinden biri olan implant herkes için özel olarak hazırlanmaktadır. Diş implantı her ağız yapısı için farklı özelliklerde hazırlanır. Çene durumu ve ağız sağlığı izin veren kişilere diş implantı yapılabilir.

Diş protezlerini desteklemek için yapılabileceği gibi sabit olarak tasarlanması da mümkündür. Ağız, diş ve çene cerrahisi içerisinde sık sık tekrarlanan güvenli işlemlerden biridir. Yapay diş kökü olarak da bilinir.

Diş İmplant Yapılması Nedir?

Dişe implant yapılması bir tedavi yöntemidir. Belirli bir yaşta olan ve gelişim çağını tamamlamış olan bireylere uygulanır. Farklı malzemelerden yapılabilen diş implantı diş kökünü desteklemek ve eksik diş problemini gidermek için yapılır. Tanının koyulmasını takip eden süreçte röntgen çekilir ve tedavi planı oluşturulur. Çok aşamalı bir tedavi sürecidir.

Diş İmplantı Neden Yapılır?

Diş implantının yapılma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Eksik diş problemi
  • Diş düşmesi
  • Diş kırılması
  • Diş kökünün zarar görmesi
  • Ağız sağlığını iyileştirme

Sebeplerinden dolayı yapılmaktadır. Diş implantı yaptırmak isteyenler çoğunlukla kaza, travma ya da farklı bir sağlık sebebi ile diş kaybetmiş kişilerdir.

Diş İmplantı Kime Yapılır?

Diş implantı yaptıranlar eksik diş problemi yaşayan kişilerdir. Diş implantı diş ve çene uzmanları tarafından yapılır. Bu kişiler periodontist olarak bilinmektedir. Diş implantı yapılacak kişilerin çene gelişimlerinin tamamlanması gerekir. Çene gelişimlerini tamamlayanlara ve şeker hastası olmayanlara implant yapılabilir. İmplant tedavisi ayrıca gebe kişilere yapılacak ise kontrollü yöntemlerin izlenmesi gerekir.

Diş İmplantı Nerede Yapılır?

Diş implantının yaptırılma yeri tam teşekküllü sağlık kuruluşlarıdır. Yasal belgeleri bulunmayan yerlerde diş implantının kesinlikle yapılmaması gerekir. Daha uygun fiyatlar ile implant yaptığını söyleyen kişi ve kurumlara da güvenilmemelidir. Diş implantı yaptırmak için tercih edilecek yerin doktorları ve referansları da incelenebilir.

Diş İmplantı Ne Kadar?

Diş implantının fiyatı yapılacak yere ve tedavi yöntemlerine göre değişir. Çene sağlığı ile ilgili problemler var ise onların giderilmesi de eklendiği zaman diş implantının fiyatında farklılıklar olabilmektedir. Diş implantı farklı fiyatlandırmalara sahip bir tedavidir.

Diş İmplantı Kaç Seans Sürer?

Diş implantının seansları değişiklik gösterebilmektedir. 1 çok diş tedavisi ortalama 4 ay kadar sürmektedir. Diş implantı da aynı şekilde 3 ila 4 ay arasında sürebilen 1 işlemdir. Bunun temel sebebi ise implantın kişiye özel hazırlanmasıdır. Bölgenin ölçülmesi çenede eğer rahatsızlık var ise bu rahatsızlıkların giderilmesi gibi yöntemler nedeniyle seanslarda uzayabilmektedir. Ortalama 3 ya da 4 seans ve 4 ay kadar 1 sürede diş implantı tamamlanır ve yerine yerleştirilir.

Diş İmplantı Can Acıtır Mı?

İmplant tedavisinin ağrısı ve acısı olmaktadır. Bu ağrıyı ve acıyı engellemek adına uygulama esnasında lokal anestezi uygulanır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra ise implant yapılan bölgede ağrı, şişlik ve acı meydana gelebilmektedir.

Ancak bütün bunları engellemek için doktorlar tarafından ağrı kesiciler verilir ve dikkat edilmesi gerekenler hastaya aktarılır. Doktorların tavsiyesine uyulduğu müddetçe implant tedavisinin ağrıları çok fazla hissedilmez.

Diş İmplantının Kullanım Süresi Ne Kadardır?

Diş implantı kullanım ömrü oldukça uzundur. Ortalama yirmi beş yıl kadar kullanılabilen diş implantı, uzun vadeli bir kullanım imkanı sağlar. Diş implant yapıldığı zaman gereken özen gösterilir ise ve bakım devam ettirilirse 30 yıla kadar kullanılması mümkündür.

Eğer çenede beklenmeyen bir rahatsızlık implantı etkilemez ise diş implantı çok uzun süreler boyunca herhangi bir sorun yaşamadan kullanılabilir.

İmplant Kaç Ay Sonra Takılır?

İmplant takılma süresi ortalama dört aydır. Ağız içi genel bakım, tedavi ve diğer nedenlerden dolayı da seanslar halinde yapılan bir işlemdir. İmplant takılma süresi özellikle implantın kişiye özel olarak hazırlanması nedeni ile de uzun sürmektedir.

Diğer tedavi yöntemlerine göre daha uzun sürede tamamlanan implant, çok uzun süre kullanılabilmektedir. Diş implantı 3 ila 4 ay boyunca devam eden bir tedavi yöntemidir.

İmplant Temizliği Nasıl Yapılır?

İmplant temizliği normal ağız bakım yöntemleri ile yapılmalıdır. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanılması ve gargara gibi yöntemlerle de implant temizliği sağlanabilir. Bu noktada kişilerin ağız bakımlarını gereken önemi vermeleri, daha sonra problem yaşamamaları için alabilecekleri bir önlemdir. Implant temizliğinin yanı sıra beslenmeye ve asitli gıda ve içecek tüketmemeye özen göstermek gerekir.

Diş yapısının aşılmaması için kişilerin hem beslenme hem de temizle aynı anda önem göstermeleri, implantın her zaman temiz kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca implant temizliği ve genel ağız bakımı için de her 6 ayda 1 diş hekimi ile görüşülmesi ve muayene olunması tavsiye edilir.

İmplant Vidası Çıkarsa Ne Yapılır?

Diş implantının çıkması çoğu zaman karşılaşılabilen bir durumdur. Zaman içerisinde implantın eskimesi ya da diş köklerinde yaşanan sorunlar nedeni ile implant vidası çıkabilir. İmplant vidası çıktığı zaman doğrudan müdahale edilmemesi ve uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.

Uzman hekimin muayenesinin ardından en iyi iyileştirme yöntemi yine hekim tarafından belirlenecektir. Kişiler implantları çıktığında evde tamir etmeye ya da implantı çıkan yere yerleştirmeye çalışmamalıdır.

İmplant Yapıldıktan Sonra Diş Fırçalanır Mı?

Diş implantından sonra fırçalama yapılabilmektedir. İmplant yapıldıktan sonra diş fırçalamaya devam edilebilir kişi ilk günün ardından ağrısı geçtikten sonra aktif al sağlığına geri dönebilir.

Günde 2 kere dişlerin fırçalanması normal diş fırçasıyla olabileceği gibi özel diş fırçalarıyla da yapılabilmektedir. İmplant işleminden sonra diş fırçalamanın herhangi bir zararı yoktur. Diş implantı yapıldıktan sonra kişilerin genel az bakımlarına aynı rutinde devam etmeleri önerilir.

İmplant Diş Nasıl Beyazlatılır?

Diş implantını beyazlatmak genel diş sağlığına dikkat ederek mümkündür. Diş implant yapılırken kişiye özel tasarımla hareket edilir. Bu sebeple de şimdi plandı, kişinin kendi diş renginde olur.

Dişin planın rengini değiştirmek, beyazlatmak ya da tonunu açmak için önerilen yöntemler olsa da uzman görüşü almak gerekir. Ağız içerisinde bulunan bütün dişlerin günde 2 kere fırçalanması tavsiye edilir. Bu 2 kere olan fırçalama 2’şer dakika boyunca devam etmelidir. Ayrıca diş yapısına ve diş etine en uygun fırçanın seçilmesi ve diş macununa da gereken önemin gösterilmesi önerilir.

Profesyonel diş fırçalarının kullanılması aynı zamanda ağız sağlığının diş ipi ve bunlar gibi materyaller ile desteklenmesi, ağız içerisinin daha temiz olmasına neden olur. Bakterilerin öldürülmesi noktasında da diş ipi ve gargaradan yararlanmak, dişlerin kendi rengini korumasını sağlayacaktır.

Her Diş Boşluğuna İmplant Gerekir Mi?

Her diş eksikliğine implant yapılır mı sorusu özellikle diş kaybı yaşamış kişiler tarafından merak edilmektedir. Her diş eksikliği yaşandığı zaman implant yapılması önerilmemektedir. Bu durum diş eksikliği yaşayan kişinin genel diş yapısı, çene ve ağız sağlığı ile ilgilidir.

Diş eksikliği yaşanan bölge eğer implant için uygun değil ise implant tedavisi yapılamamaktadır. Dolayısı ile de kişilerin çene yapıları implantı kabul edecek durumda olmalıdır. Eğer ki implant için yeterli alan yok ise diş eksikliği görülen bölgeye implant yapılamamaktadır. Diş implantı yapılması için çene yapısının uygun olması gerekir.  Whatsapp hattımızdan destek ve bilgi alabilirsiniz.

5/5 - (7 votes)

İçeriğin geliştirilmesinde ccc media katkı sağlamıştır. Lütfen unutmayın ki sitemizde bulunan içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermez. Teşhis ve tedavi için her zaman bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir.

💬 Çevrimiçi Danışmanlık