Cenevre, İsviçre, 17 Kasım 2023 – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve küresel ortakları, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma yönündeki ilerlemeyi kutlamak için bir araya geldiler. Ancak, bu hedefe ulaşmak için hala yapılması gereken çok iş olduğunu da vurguladılar.
Rahim ağzı kanseri, dünya çapında her yıl yaklaşık 300.000 kadını öldüren en yaygın ikinci kanser türüdür. HPV virüsü, bu kanserin birincil nedenidir. HPV aşısı, HPV enfeksiyonunu önlemeye ve rahim ağzı kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
DSÖ, 2030 yılına kadar rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için, DSÖ ve ortakları, 2030 yılına kadar 90%’u 15-44 yaş arası tüm kız çocuklarının ve kadınların HPV aşısı ile aşılanmasını, 70%’u 35-49 yaş arası tüm kadınların rahim ağzı kanseri taramasından geçmesini ve 90%’u rahim ağzı kanseri teşhisi konan kadınların tedavi almasını sağlamayı hedefliyor.
“Rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için önemli bir ilerleme kaydettik” diyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Ancak, bu hedefe ulaşmak için hala çok yolumuz var. Tüm kız çocuklarının ve kadınların HPV aşısı ile aşılanmasını ve rahim ağzı kanseri taramasından geçmesini sağlamak için daha fazlasını yapmalıyız.” dedi.
DSÖ, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma çabalarını desteklemek için küresel bir ortaklık olan Cervical Cancer Elimination Initiative‘yi (Cervical Cancer Elimination İnitiative) yönetmektedir. Bu ortaklık, hükümetler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden oluşur.
Cervical Cancer Elimination İnitiative’nin eş başkanı olan Japonya Sağlık Bakanı Shigeyuki Goto, “Rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak, kadınların sağlığını ve refahını iyileştirmek için önemli bir hedeftir” dedi. “Bu hedefe ulaşmak için Japonya, Cervical Cancer Elimination İnitiative’ye güçlü bir şekilde bağlıdır.” dedi.
Ancak, rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma çabaları önünde hala bazı zorluklar var. Bu zorluklar arasında, HPV aşısına erişimin sınırlı olması, rahim ağzı kanseri taramasının yetersiz olması ve rahim ağzı kanseri tedavisinin erişilebilirliğinin olmaması yer alıyor.
DSÖ ve ortakları, bu zorlukları aşmak için çalışıyorlar. HPV aşısına erişimi genişletmek için hükümetleri ve uluslararası kuruluşları destekliyorlar. Rahim ağzı kanseri taramasının erişilebilirliğini artırmak için sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle ortaklık yapıyorlar. Rahim ağzı kanseri tedavisinin erişilebilirliğini artırmak için hükümetler ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışıyorlar.
“Rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için birlikte çalışırsak, bu hedefe ulaşabiliriz” diyen Dr. Ghebreyesus, “Bu, tüm kadınlar için daha sağlıklı bir gelecek anlamına geliyor.” dedi.