Tüp Mide Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüp Mide Hakkında Sıkça Sorulan Soruların cevapları bu yazımızda bulabilceksiniz. Tüp mide ameliyatı, mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen bir obezite cerrahisidir.

Kliniğimizde uzman doktorlar ve diyetisyenlerle birlikte psikiyatri doktorları da görev almakta, hastalara fiziksel ve psikolojik tetkikler yapıldıktan sonra ameliyata karar verilmektedir. Hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında uzman kontrollerin geçmesi, başarılı kliniklerde bu tedavileri görmesi, sonucun kalıcı olması adına son derece önemlidir. Tüp mide ameliyatı sonrasında kısa sürede kilo vermek mümkündür.

Tüp Mide Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tüp Mide Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nedir?

Tüp Mide Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nedir?

En çok sorulan soruları sizin için cevapladık.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir Nasıl Yapılır?

Obezite tedavisi için geliştirilen tüp mide ameliyatı, diğer tedavi yöntemlerinden daha farklı tekniklerle yapılır. Bu ameliyatlarda büyük kesiler açılmaz, açılan 0,5 cm’lik kesi içerisinde kamera yerleştirilir. Teknolojik ilerlemelerden yararlanılan süreçlerde doktorların ameliyat bölgesini saptayabileceği bir monitör kullanılır. Hata oranını en aza indiren bu gelişmelerle birlikte ameliyatın avantajları oldukça fazladır.

Ameliyat, genel anestezi ile yapılır ve ortalama 1 saat kadar sürer. Bu esnada bağırsaklara herhangi bir işlem uygulanmaz. Yapılan işlem sadece midenin %80’lik kısmının alınması, açlık hormonlarının alınması işlemidir. Ameliyatın prosedürü kliniğimizde sistemli bir şekilde uygulanır, sonrasında hastalar gözetim altında tutulur.

Mide ameliyatı sonrasında mide hacmi küçülür ve hastalar daha az yemekle tokluk hissine ulaşırlar. Yeme isteğinde önemli ölçüde azalmalar olur ve kısa sürede kilo verilir. Bu etkenlere dayanarak diğer işlemlere göre daha avantajlı ve rahat bir operasyon süreci olduğunu söylemek mümkündür.

Tüp Mide Ameliyatı Olmak için Kaç Kilo Olmak Lazım?

Tüp mide ameliyatı, her insan için uygun bir tedavi yöntemi değildir. Öncelikle hastalara ileri derece obezite teşhisi konması gerekir. Bunun için boy kilo endeksinin 32-40 aralığında olması gerekmektedir. Obezite teşhisi ile birlikte hastanın yeme bozukluğunu tedavi edecek diğer unsurlar değerlendirilir. Ameliyat öncesinde hasta psikolojik destek almalı, diyet ve spor ile kilo vermeyi denemiş olmalıdır. Eğer kilo verme çalışmalarından sonuç alınmıyorsa ameliyata karar verilir.

Hastalarımızın ameliyatına karar vermeden önce kan tahlilleri, fiziksel muayeneler ve psikolojik muayeneler yapılır. Reflü gibi mide hastalıkları görülen insanlara tavsiye edilen bir tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle hastanın sağlık durumu, psikolojisi, beslenme alışkanlıkları gibi tüm etkenler değerlendirilmelidir. Ameliyata karar verilmesi için bakılacak tek etken kesinlikle kilo değildir. Uzman hekimlerimiz bu konuda engin bilgilere sahip olduğundan sizin için en doğru ve kalıcı tedavi yöntemi için araştırmalar yapacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Tüp Mide Ameliyatı ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Tüp Mide Ameliyatı ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Bu ameliyatların ortaya çıktığı sürelerde deneme çalışmaları yapılmış ve ameliyat sonucunda kilo verme oranları saptanmıştır. 90’lı yıllarda yapılan çalışmalar, ameliyattan sonraki 1 ay içerisinde ciddi kilo kaybının yaşandığını ortaya çıkarmıştır. 1 ayda ortalama 20 kilo kadar verilmesi beklenir. Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verme süreci kısmen hastaya bağlıdır.

Kilo verme oranı hakkında net ve kesin bilgiler vermek zordur. Hastanın beslenme düzeni, kilo verme gayreti, bu süreçte daha az veya daha fazla kilo verilmesine neden olabilir. Hedeflenen kilo kaybı doğrultusunda diyet listeleri hazırlanmalıdır. Uzman diyetisyenler eşliğinde devam eden süreçte hastaların kilo kontrolleri 1 yıl boyunca takip edilir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskli Mi?

Her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatlarında da hastaları bekleyen farklı komplikasyonlar olabilir. Bu riskler kesin olmadığı gibi nadiren görülür. Hastalar 1-3 gün arasında hastanede gözetim altında tutulur. Tüp mide ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Mide yaralanması
  • Anestezi riskleri
  • Karaciğer yaralanması
  • Dalak yaralanması
  • Kanama
  • Kaçak riskleri

Bu etkiler, her hastada görülmese de nadiren görülmüş komplikasyonlardır. Tüp mide tedavisi, yakın tarihte ortaya çıkmış olduğu için bilinmeyen etkileri de söz konusu olabilir. Ciddi bilgi gerektiren ve son teknolojik cihazlarla yapılması gereken ameliyatlardır. Bu nedenle ameliyat olduğunuz kliniklerin profesyonel olduğundan emin olmalı, kurumsal kliniklerde tedavi görmeye dikkat etmelisiniz.

Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?
Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?

Mide küçültme ameliyatları her insana uygun olmayan, bu ameliyatın yapılmasına engel teşkil edecek durumların saptanması gereken bir tedavi yöntemidir. Vücut kitle endeksi en az 35 olmalıdır. Aksi takdirde ameliyatın yapılması yasaktır. Eğer hastalarda tip-2 diyabet varsa veya Metabolik hastalıklar varsa da doktorlar ameliyata karar verebilir. İleri derece obezite olmayan insanların kilo vermesi için bu ameliyatlar yapılamaz.

Hastaların ameliyat olması kilo vermeyi denemiş olması da önemlidir. Obezite, bazı durumlarda depresyon, stres gibi psikolojik nedenlere dayalı ortaya çıkar. Öncelikle hastanın yeme bozukluğunun hangi sebeplerden kaynaklandığını bilmek gerekir. Eğer psikolojik destekle veya diyetle birlikte kilo vermesi mümkünse ameliyat yapılmamalıdır. Sağlığını riske atacak durumda ve kilo veremiyorsa, ameliyat yapılabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Ne Zaman Durur?

Tüp mide ameliyatlarından sonra midenin zamanla genişlemesi mümkündür. Uzun vadede eski haline dönebilir, iştahta artma olabilir. Kilo vermenin durduğu zaman dilimi genellikle ameliyatlardan 1-2 yıl sonradır. Ancak hastalar beslenme düzenine dikkat ettiği sürece 1 yıl boyunca kilo vermeye devam edecektir. Kilo kaybında sorun yaşanan hastalar, uzman diyetisyenlerimiz tarafından kontrol edilir.

Ameliyattan sonra beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapılması son derece önemlidir. Bu ameliyat, herhangi bir perhiz yapılmasını gerektirmez. Hasta, dilediği tüm yemekleri ve tatlıları yemekte serbesttir. Zamanla kilo alınmayacağına dair bir inanç oluşarak diyet aksatılır ve kilo kaybı durur. Kilo vermeye devam etmek için mutlaka diyet listelerine uyum sağlanmalı, farklı bir etken varsa doktor kontrolünde sebepleri araştırılmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatında Ölen Var Mı?

Genel anestezi altında yapılan cerrahi müdahalelerin büyük kısmında ölüm riski olduğu bilinir. Ölüm riski bazen anestezi risklerinden kaynaklıdır, bazı durumlarda ise doktor hatası olarak değerlendirilebilir. Tüp mide ameliyatı,  ölüm riski, %0,02 olarak saptanmış, bu veriler Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul görmüştür.

Oldukça düşük bir ihtimaldir ve teknolojik cihazlarla yapıldığı için ameliyatlarda hata riski azdır. Eğer uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılırsa, ölüm riski ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasında sayılmamalıdır. Tüp mide ameliyatı ölüm haberlerinin kaynağı genellikle doktor hataları ve anestezi komplikasyonlarıdır.

Tüp Mide Ameliyatından Ne Zaman Sonra Normal Yemek Yenir?

Ameliyat sonrasında hastaların beslenme düzenleri, ilk üç gün hastanede kontrol edilir. Bu sürece ağır yemekler tüketilmemeli, sıvı ile katı yemekler bir arada tüketilmemelidir. Normal yemek yemeye başlanacak zaman dilimi ortalama 1-2 haftadır. 1 hafta boyunca diyet listesine harfiyen uyulması, midede doluluk hissedildiğinde yemeğin bırakılması gerekir. Uymanız gereken diyet listeleri, uzman diyetisyenlerimiz tarafından sizin de istek ve beklentilerinize göre hazırlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neden Kilo Verilmez?
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neden Kilo Verilmez?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neden Kilo Verilmez?

Mide küçültme ameliyatlarından sonra kilo verememe durumu ortaya çıkabilir. Bunun nedeni genellikle hastanın yeterli düzeyde protein almamasından kaynaklıdır. Diyet listelerine bakıldığında, protein değerinin önemli olduğunu görebilirsiniz. Eğer ameliyat sonrasında protein dengesini sağlayamazsanız, kilo vermeniz zorlaşır, bazen kilo verememe söz konusu olabilir.

Kilo verememenin başlıca nedeni diyet listelerinin yanlış olması veya hastanın bu listelere uymamasıdır. Mide küçültme ameliyatlarında adından anlaşıldığı üzere mide hacmi küçülür. Bu durum doğrudan kilo kaybedeceğiniz anlamına gelmemektedir. Mide hacmi küçüldüğünde, daha az yemekle tokluk hissine ulaşırsınız ve yeme isteğiniz eskiye kıyasla azalır. Ancak diyet listelerine uyum sağlanmadığında kilo vermeniz zordur.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Mide Eski Haline Döner Mi?

Midenin yaklaşık %80’lik kısmının alındığı bu ameliyatların geri dönüşü yoktur. İsteseniz de midenin eski haline getirilmesi mümkün değildir. Zamanla mide hacmi genişlemeye başlar ancak bu genişleme nadiren %100 oranında olabilir. Eğer diyet listelerine uyum sağlanır ve sporla birlikte kilo kaybedilirse oldukça sağlıklı bir yaşam sürülmesi, ameliyatın kalıcı olması mümkündür.

Mide Küçültme Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Obezite cerrahisinin en kısa süreli ameliyatları arasında sayabileceğimiz mide küçültme ameliyatları, ortalama 1 saat kadar sürmektedir. Ameliyat esnasında anestezi uygulandığı için hasta hiçbir şekilde acı ve ağrı hissetmez. Anesteziden uyanma süresi ise hastaya göre değişiklik gösterse de ortalama yarım saattir. Ameliyat tamamlandığında hastaya yatış verilir, en az 1 gün kadar hastanede kalması gereklidir.

Kliniğimizde hastaların 3 gün kadar kalması, uzman hekimler tarafından tavsiye edilir. 3 gün içerisinde komplikasyon görülme riski vardır ve mutlaka müdahale edilmelidir. Hastalar bu süre içerisinde beslenme düzenine de doktor kontrolünde alışırlar. Böylece taburcu edildiğinizde herhangi bir komplikasyon riski yoktur ve günlük yaşamınıza bir hafta içerisinde dönmeniz mümkündür.

Mide Küçültme Ameliyatı Devlet Karşılıyor Mu?
Mide Küçültme Ameliyatı Devlet Karşılıyor Mu?

Mide Küçültme Ameliyatı Devlet Karşılıyor Mu?

Tüp mide ameliyatı, diğer obezite tedavilerine göre daha yakın zamanlarda ortaya çıkmıştır ve daha çok teknolojik cihaz gerektirir. Bu nedenle birçok devlet hastanesinde bu ameliyatların yapılmadığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda sigorta kapsamında değerlendirilmesi için sağlanması gereken başlıca şartlar vardır. Eğer devlet hastanesi doktorları ileri derece obezite teşhisi koyar ve ameliyat yapılmasına karar verirse devlet hastanelerinde de bu ameliyatlar yapılır.

Devlet hastanesinde yapılan ameliyatların ücretleri %100 oranında karşılanmaz. Bu oran genellikle %40 olarak belirlenir. Hastanın SGK girişi, özel sigortalı olması gibi etkenler de ücretlerde değişikliğe sebep olacaktır. Devlet hastanesinde mide küçültme ameliyatları için yoğunluk olmasından dolayı genellikle 2-3 ay sonrasına randevu verilir.

Mide Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Yatılır?

Tüp mide ameliyatının başlıca avantajlarından biri yatış süresinin oldukça kısa olmasıdır. Hastalar, en çok 1 hafta hastanede kalır. Bu süre genellikle 3-4 gün olarak belirlenir. Hastanın sağlık durumu, psikolojisi gibi etkenlere göre uzatılır. Ancak en az 3 gün kadar kontrol altında olmaları önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Yiyor?
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Yiyor?

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Yiyor?

Tüp mide ameliyatlarından tek başına fayda görmek mümkün olsa da diyet listelerine uyum sağlanması gerekir. Bu noktada hastaların istediği yemekleri yiyemediği konusunda yanılgılar vardır. Bazı obezite cerrahilerinde yemek kısıtlaması vardır ancak tüp mide ameliyatında böyle bir durum olmadığının bilinmesi gerekir. Hastalar, istedikleri tüm yemekleri tüketebilir. Sadece beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olması ve kısa sürede kilo verilmesi adına önerilen diyet listeleri vardır. Mide ameliyatından sonra beslenme alışkanlıklarınızda şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Mide hacminiz küçülmüş olsa da öğün atlamamalı, günde en az 3 öğün tüketmelisiniz.
  • Porsiyonlarınızı mümkün olduğunca küçültmeli, protein-karbonhidrat dengesini sağlayacak menüler hazırlamalısınız.
  • Gıdaları daha çok çiğnemeli, iyice öğüttükten sonra yutmalısınız.
  • Katı ve sıvı gıdalar bir arada tüketilmemelidir.
  • Yemek yedikten sonra hemen yatma pozisyonuna geçilmemeli, 5-10 dakika kadar beklenmelidir.
  • Kalorisi yüksek olan sıvı gıdaları tüketmemeye özen göstermemelisiniz.
  • Doktorların önerdiği ölçüde tatlı ve gazlı içeceklerin tüketilmesinde sakınca yoktur.

Ameliyattan Sonra Ne Yenmez?

Ameliyatın hemen ardından yağlı ve sindirimi zor yemeklerin tüketilmemesi gerekir. Bu aşamada genellikle püre halinde yemekler önerilir. Hastaların sağlık durumuna birkaç gün sadece sıvı ile beslenmesi de gerekebilir. 1 ay sonrası ise hasta tüm yemekleri yiyebilir, diyet listesinde değişiklikler yapılabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası diyet listeleri hastaların istekleri doğrultusunda belirlenir.

Whatsapp dan Fiyat Teklifi almak ister misiniz?

Kilo Vermek için Ameliyatsız Obezite Tedavileri Nedir?

YöntemHedef
Mide BalonuEndeskopik ve Yutulabilen olarak mevcut. 15 ile 25 kg verilmesi hedeflenir.
Mide B0t0ksuEndeskopik olarak uygulanır. 10 ila 15 kg verilmesi hedeflenir.
ameliyatsız obezite
5/5 - (4 votes)

İçeriğin geliştirilmesinde ccc media katkı sağlamıştır. Lütfen unutmayın ki sitemizde bulunan içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır ve kesinlikle tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermez. Teşhis ve tedavi için her zaman bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir.