Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), beş yaşın altındaki çocuklarda akut malnütrisyonla mücadelede önemli bir kilometre taşı olan, ishal ve yetersiz beslenme ödemi (akut malnütrisyon) önleme ve tedavisine ilişkin yeni kılavuzunu yayınladı. Bu kılavuz, milyonlarca çocuğu etkileyen küresel bir sorun olan akut malnütrisyonla mücadeleye yönelik önemli bir yanıt niteliğindedir.
2015 yılında, dünya, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine (SDG’ler) ulaşmak, bunların arasında 2030 yılına kadar tüm formlarında malnütrisyonu ortadan kaldırmak gibi iddialı bir hedefe ulaşmak için taahhütte bulundu. Ancak, bu taahhütlere rağmen, beş yaşın altındaki çocukların akut malnütrisyon oranı endişe verici düzeyde devam etmekte ve 2022 yılında dünya çapında tahminen 45 milyon çocuğu etkilemiştir.
2022 yılında, yaklaşık 7,3 milyon çocuk şiddetli akut malnütrisyon (SAM) tedavisi aldı. Tedavi kapsamı artmasına rağmen, SAM’li çocuklar, en çok etkilenen ülkelerden birçoğunda, iyileşmeleri için gerekli tam bakımı hala alamamaktadır.
Çocuk ishaliyle Mücadele Küresel Eylem Planı (GAP), akut malnütrisyonun önlenmesi ve tedavisine yönelik hükümetleri desteklemek için güncellenmiş normatif rehberliğe duyulan ihtiyacı kabul etti. DSÖ bu çağrıya yanıt verdi ve kanıta dayalı tavsiyeler ve iyi uygulama ifadeleri sağlayan kapsamlı bir kılavuz geliştirdi ve bu kılavuzu uygulamaya yönelik rehberlik ve araçlar takip edilecektir.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu kılavuz, beş yaşın altındaki çocuklarda akut malnütrisyonu önlemeye ve yönetmeye yardımcı oluyor ve özellikle bakımın sürekliliğine vurgu yaparak çocuklar ve aileleri için mümkün olan en iyi hizmetleri sunmayı amaçlıyor” dedi. “Daha fazla beslenme hizmetlerinin sağlık sistemlerine entegre edilmesini ve bu sağlık sistemlerinin güçlendirilmesini talep ediyoruz. Bu, çocuklarda akut malnütrisyonun karmaşık sorununa daha kapsamlı bir yaklaşımdır.”